Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Joulun vaarat lemmikille

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini on myrkyllistä sekä koirille, että kissoille. Myrkyllinen annos on keskimäärin 92mg/painokilo. Yksilölliset erot ovat huomattavat: Vain 20mg/painokilo annoksella on raportoitu lieviä myrkytysoireita, ja annoksella 60mg/painokilo henkeä uhkaavia oireita.

Tavallisessa maitosuklaalevyssä voi olla teobromiinia jopa 300mg, eli koira voi saada myrkytysoireita syötyään maitosuklaata 59g/painokilo. Taloussuklaassa teobromiinia on huomattavasti enemmän, joten siinä myrkytyksen raja on vain 7g/painokilo.

Suklaamyrkytyksen tyypillisiä oireita ovat levottomuus, oksentelu, ripuli, nopea pulssi, kohonnut hengitystiheys, virtsankarkailu, kouristelu, hengityslama ja sydämen pysähdys. Oireet voivat alkaa viiveellä vasta 2-3vrk:n kuluttua syömisestä.

Ensiapu kotona:
1. Oksennutus, mikäli suklaan syönnistä on kulunut alle kaksi tuntia.
- Ota pieni nokare (1tl) karkeaa suolaa ja sekoita se pieneen määrään vettä. Pyöritä suolasta kiinteä pallo ja työnnä se lemmikin nieluun. Jos lemmikki ei oksenna, älä toista tätä, sillä suola suurempina määrinä on haitallista. Ei suositella kissoille.
2. Lääkehiilen anto suun kautta. Lääkehiiliannostus suositellaan toistettavaksi 6-8 tunnin välein 1-3 vuorokauden ajan. 
- Carbomix-rakeiden annostus 1-4g/painokilo suun kautta. (n. 1g/5-10ml vettä)

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole lemmikille hyväksi. Sian- ja siipikarjanluut, sekä kalanruoto voivat myös olla vaarallisia koiralle.  Itse kinkun lisäksi kinkun ympärillä oleva verkko on vaaraksi, ja voi aiheuttaa koiralle tukoksen suolistoon.

Viinirypäleet ja rusinat

On yksilöllistä, kuinka paljon lemmikki sietää viinirypäleitä tai rusinoita, mutta näiden syöttäminen ei ole koskaan suositeltavaa. Myrkytysoireita voi ilmaantua jo, kun annos on 1 viinirypäle/painokilo, tai 11g rusinoita/painokilo.

Pähkinät

Lähes kaikki pähkinät ovat haitallisia koirille, sillä koiran elimistö ei sulata niitä. Erityisen vaarallisia ovat macadamia-pähkinät.

Hiiva ja sitä sisältävät taikinat

Hiiva kohoaa lemmikin vatsassa ja muodostaa alkoholia. Sen lisäksi, että hiiva voi alkaa käymään, se voi myös turvottaa koiran vatsan äärimmilleen kehittäessään kaasua.

Sipuli ja valkosipuli

Sipulissa oleva tiosulfaatti vahingoittaa lemmikin punasoluja ja voi näin ollen aiheuttaa anemiaa. Oireita voivat olla myös hengenahdistus, oksentelu ja heikkous. Sipuli on vaarallista niin kypsänä, raakana kuin jauhettunakin.

Joulun kukkasista myrkyllisiä ovat mm. 
Amaryllis, Joulutähti, Hyasintti, Tulppaani, Alppiruusut, Japanin talvimarja, Misteli, Kielo, Jouluruusut, Rautatammi, Orjanlaakerin marjat sekä Marjakuusen kaarna. 

Kissat juovat mielellään vettä muista kuin omista astioistaan, joten älä lisää lannoitetta joulukuusen veteen. Myös kielon maljakkovesi on myrkyllistä, joten huolehdi ettei lemmikkisi pääse juomaan sitä.

Monet joulukoristeet, joulukuusenkoristeet sekä lahjanarut ovat erityisesti kissoja kiinnostavia esineitä, jotka voivat kuitenkin olla hyvin vaarallisia kissan niitä niellessä. Myös kynttilät kannattaa asettaa turvallisiin paikkoihin, jotta kissa ei voi polttaa itseään tai aiheuttaa tulipaloa.