Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Virtsanäytteenotto ja toimittaminen tutkimuksiin

Virtsan tulisi olla rakossa vähintään neljä tuntia seissyttä. Usein tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos eläimellä on lisääntynyt virtsaamistarve. Virtsanäyte tulisi olla klinikalle tuotaessa mahdollisimman tuoretta, tarvittaessa säilyttäkää näyte jääkaapissa (max. 3h) ennen klinikalle tuloa.

Ulkoiset sukupuolielimet puhdistetaan, mikäli mahdollista suihkuttelemalla, ja kuivataan hyvin. Vapaasti laskettu näyte otetaan puhtaaseen purkkiin mielellään keskivirtsasta. Apuna voi käyttää hyvin puhdistettua teräskauhaa (löylykauha). Näyte jäähdytetään jääkaapissa ja toimitetaan mahdollisimman nopeasti klinikalle tutkittavaksi.

Kissalta näytteen saaminen voi olla vieläkin haastavampaa. Apuna voi kokeilla käyttää hiekkalaatikkoon laitettua tuorekelmua, josta näyte imetään steriiliin ruiskuun tai kaadetaan puhtaaseen näytteenottoastiaan.

Koska vapaasti lasketun virtsanäytteenottoon ja tulkintaan sisältyy runsaasti virhelähteitä, eläinlääkäri voi päätyä suosittelemaan näytteenottoa punktiolla suoraan rakosta. Äkillisistä  tulehdusoireita kärsiviltä eläimiltä, näyte kannattaa kuitenkin aina pyrkiä ottamaan vastaanotolle tultaessa.