Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Hyvinvoiva kani

Kani on sosiaalinen eläin, joka viihtyy lajitoverin seurassa. Esimerkiksi leikatut uros- ja naaraskani tulevat yleensä hyvin toimeen kunhan ne on ensin rauhassa totutettu toisiinsa. Kanit vaativat seuran lisäksi myös paljon liikkumatilaa, eikä kania tule pitää pitkiä aikoja häkissä. Kanien liikkumatila tulee tehdä turvalliseksi, esimerkkinä sähköjohtojen suojaus.

Kani on erikoistunut käyttämään pääravintonaan karkeaa korsirehua. Hyvälaatuista heinää ja raikasta vettä tulee olla aina tarjolla. Porkkanoita ja muita vihanneksia voi antaa, mutta makeiden vihannesten ja hedelmien määrä tulisi rajoittaa muutamaan palaan päivässä. Kokonainen porkkana on siis jo liian suuri päiväannos! Hyvälaatuista heinäpellettiä voi antaa heinän lisänä noin 1-2 rkl elopainokiloa kohden vuorokaudessa. Siemenseoksia, kalkki- tai suolakiveä kani ei tarvitse.

Kanit eivät näytä helposti kipua. Paikoillaan kököttäminen, ruokahalun muutokset, muutokset ulosteiden koostumuksessa, sekä ääntely ovat usein merkkejä kanin kivusta. Näiden kaltaisiin muutoksiin tulisi reagoida heti ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Kanin äkillisen syömättömyyden syitä voivat olla muun muassa ruoansulatuskanavan sairaustilat, kipu, stressi, ruokintavirhe, vatsaontelon elimen sairaustila tai jokin muu perussairaus. Naaraskanien kohtukasvaimet ovat hyvin yleisiä: jopa 50 prosentilla 6-vuotiaista naaraskaneista on havaittu kasvaimellisia muutoksia kohdun seinämässä, ja joka vuosi riski kasvaa 50 prosenttiyksiköllä. Kanin voi steriloida 6 kuukauden iästä eteenpäin. Sterilointi onkin suositeltavaa, mikäli kania ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen.

Kani voidaan rokottaa helposti tarttuvaa, villi- ja lemmikkikanien kuolemaan johtavaa verenvuotokuumetta (RHD-tautia, rabbit haemorrhagic disease) vastaan. Tautia on diagnosoitu toistaiseksi Suomessa pääkaupunkiseudulla. Rokotettavan kanin tulee olla vähintään 10-viikon ikäinen. Rokote uusitaan vuosittain. Rokote on erityislupavalmiste jonka saamiseen menee noin kolme viikkoa.