Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Hätätapaukset

Mikä on hätätapaus?

Hätätapaus vaatii välitöntä hoitoa. Jos eläimesi hengittää vaikeasti, se vuotaa tai sen ruumiinaukoista valuu runsaasti verta, sillä on voimakkaat kivut, pitkään jatkunut (yli 10 min) tai tiheästi uusiutuva epilepsiantyyppinen kohtaus tai se on muuten tiedoton tai jos sillä on avomurtuma, kyse on hätätapauksesta.  Virtsaamisen estyminen, kohtu- ja muut tulehdukset voivat aiheuttaa myrkytystilan, joka vaatii välitöntä eläinlääkäriapua. Lisäksi esimerkiksi käärmeenpurema, ksylitoli, suklaa, lääkeaineet ja rotanmyrkky voivat aiheuttaa eläimelle henkeä uhkaavan myrkytyksen. Tarvitset eläimellesi mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriapua, kun synnytys ei etene tai jos eläimellä on voimakkaat ruuansulatuskanavan tukos- ja kiputilaoireet.


Miten toimin hätätapauksessa kotona?

 Pysy rauhallisena – anna ensiapu – soita eläinlääkärille saadaksesi tarkemmat ohjeet!

Eläin ei hengitä tai sydän ei lyö: anna tekohengitystä eläimen sierainten kautta 15-20 puhallusta/min.

Eläin vuotaa verta: pyri tekemään paineside haavan päälle. Jos sidetarpeita ei ole lähettyvillä, sitoa voi lakanan, verhon tai pyyhkeen suikaleella. Siteen alle asetetaan tiiviisti sidetaitoksia tai taiteltua kangasta, vastapaineeksi.

Eläimellä on epilepsiakohtaus: nosta eläin lattialle (jossa se luultavasti jo onkin), jotta se ei putoa ja loukkaa itseään. Kohtauksia ei pysty lopettamaan ilman lääkityksiä. Mikäli kohtaus jatkuu pitkään tai niitä tulee useampi peräkkäin, eläin tarvitsee pikaisesti eläinlääkäriapua. Mikäli kohtauksia esiintyy harvakseltaan, varaa normaali vastaanottoaika eläinlääkärin tutkimuksiin. Huomioi, että eläin on tiedoton epilepsiakohtauksen aikana. Tämän takia suojaa itsesi mahdollisilta puremilta. 

Myös kivulias eläin saattaa purra; opettele tekemään kuonoside suojataksesi itsesi eläimen siirtelyjen ja kuljetusten aikana.


Mistä saan avun?

Pidä aina päivystävän eläinlääkärin ajantasainen puhelinnumero saatavilla!

Klinikkamme ollessa suljettuna, kuntien ympäristötoimen päivystävä eläinlääkäri palvelee seuraavissa numeroissa:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari) päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot saat numerosta:  0600 17070 klo 16-08 ja viikonloppuisin/pyhäisin.

http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Ymparisto/Elaimet-ja-elainlaakintahuolto/Elainlaakarin-palvelut-illalla,-yolla-tai-viikonloppuna

Imatran seudun ympäristötoimen (Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti, Parikkala ja Kyläniemi) päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot saat numerosta: 0600 16090

http://www.imatranseudunymparistotoimi.fi/palvelut/elaimet/elainlaakaripaivystys/