Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Akupunktio

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha alkuperältään kiinalainen hoitomuoto. Nykyään akupunktiota tutkitaan laajasti ja sen teho kivunhoidossa on todistettu tieteellisesti. Akupunktio lisää endorfiinien eritystä ja vähentää kivun tuntemuksia. Kaikkia akupunktion vaikutusmekanismeja ei vielä täysin ymmärretä.

Eläinklinikka Loimessa akupunktiolla hoidetaan lähinnä kipupotilaita. Erityisesti selkävaivoista kärsivät eläimet tuntuvat hyötyvän akupunktiosta eniten. Myös nivelrikkoisia ja neurologisista vaivoista kärsiviä eläimiä hoidetaan akupunktiolla.

Ensimmäisellä akupunktiokäynnillä eläimelle tehdään yleiskartoitus sekä kartoitetaan hoitohistoria. Käynnille on hyvä varata mukaan mahdolliset edellisiltä eläinlääkärikäynneiltä saadut käyntikertomukset. Mikäli eläintä ei ole vielä tutkittu aikaisemmilla eläinlääkärikäynneillä, varataan ensimmäiselle käynnille enemmän aikaa esimerkiksi röntgentutkimuksia ja verinäytteitä varten.

Eläinklinikka Loimessa käytetään ns. kuivaneuloitusta. Tällöin akupunktiopisteisiin asetetaan kertakäyttöisiä, ohuita neuloja. Neulojen annetaan olla paikallaan  n. 20 min. Hoidon aikana eläin saa levätä haluamassaan asennossa omistajan seurassa. Mukaan voi halutessaan ottaa eläimelle tutun pedin tai viltin, jossa eläin voi hoidon ajan lepäillä. Ensimmäiset 2-3 akupunktiohoitokertaa tehdään yleensä viikon välein. Sen jälkeen hoitovälejä usein kasvatetaan (2 vkoa, 4 vkoa jne.) vasteen mukaan.

Akupunktiohoitoa käytetään usein muun oireenmukaisen hoidon lisänä (esim. tulehduskipulääkkeet, ravintolisät, fysioterapia ym.), mutta usein kipulääkkeiden määrää voidaan pienentää akupunktiohoitosarjan kuluessa. 

 

Lisää tietoa eläinten akupunktiosta löydät näiltä sivuilta:
https://www.helsinki.fi/fi/yliopistollinen-elainsairaala/pienelaimet/erikoispalvelut/elainten-akupunktio
https://www.ivas.org/about-ivas/what-is-veterinary-acupuncture/