Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Lampaiden sisä- ja ulkoloistutkimukset

Sisäloistutkimukset

Lammas saa ruuansulatuskanavan loismadot laitumelta. Lampailla voi olla jonkin verran suolistomatoja ilman että niistä olisi terveys- tai hyvinvointiongelmaa. Iän myötä lammas kehittää lisäksi vastustuskykyä loistauteja vastaan. Liiallisesti esiintyessään sisäloiset kuitenkin heikentävät karitsoiden kasvua; pahimmillaan ne voivat aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia suolistotulehduksia tai anemiaa.

Loishäätölääkitys annetaan vain tarpeeseen, jotta tilalle ei kehity loislääkkeille vastustuskykyisiä loispopulaatioita. Loistilannetta tilalla seurataan määrittämällä loisten munien määrä ulosteessa. Tutkimus tehdään mikroskooppisesti.

Näytteet suositellaan otettavaksi seuraavista eläinryhmistä (6-10 näytettä / ryhmä):
1. Karitsoineista, erityisesti nuorista uuhista, ennen laitumelle laskua. 
2. Karitsoista 3-4 viikon kuluttua laitumelle laskun jälkeen.
3. Tarvittaessa (jos aiemmat tutkimukset antavat aihetta tai puhdasta laidunta ei ole tarjota) karitsoista tämän jälkeen kuukausittain laidunkauden ajan.

HUOM! Tilakohtainen näytteenottosuunnitelma voi poiketa/tarkentua loishäätösuunnitelmassa.

Näytteeksi otetaan noin yksi ruokalusikallinen (1-2 rkl) papanoita suoraan peräsuolesta tai juuri ulostettuja papanoita kertakäyttöhansikkaaseen tai muovipussiin. Pussiin merkitään eläimen tunnistetiedot.

Pakkaa näytteenottopussit vielä yhteen muovipussiin ja sulje pussi hyvin. Jäähdytä jääkaappilämpötilaan.  Postita alkuviikosta lähetyspakkauksessa esitietolomakkeen kanssa.

Esitietolomake


Ulkoloistutkimukset
 

Ulkoloisnäytteet voidaan toimittaa tiiviisti suljetussa purkissa tai pussissa lajimääritystä varten klinikalle.