Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Hammashoidot

 

Loimen hammashuone, jossa kaksi toimenpidepistettä. 
 

Minkälaisia hammastoimenpiteitä Loimessa tehdään?

Hammassairaudet ovat nykyään yleisiä lemmikeillämme. Suussa elävien bakteerien tuottama plakki muodostaa syljen kanssa hampaiden pinnalle hammaskiveä, mikä toimii edelleen kasvualustana bakteereille. Tämä kierre aiheuttaa lemmikin suussa ientulehduksen, mikä ajan myötä etenee hampaiden kiinnityskudosten tulehdukseksi (ns. parodontiitiksi). Ientulehdusta ja siitä edennyttä hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta ennaltaehkäistään muun muassa säännöllisellä eläinlääkärin tekemällä hammaskivenpoistolla.

Meillä Loimessa eläimelle varataan yleensä ensin aika yleisanestesiassa tehtävään hammaskivenpoistoon, jolloin puhdistetaan hampaat ja kartoitetaan hampaiden kunto. Jokaiselle potilaalle tehdään hammaskartta, johon merkitään löydökset, esimerkiksi syventyneet ientaskut, hammaslohkeamat, -puutokset tai -syöpymät. Samassa yhteydessä otetaan usein röntgenkuvia hampaista, jolloin nähdään myös hampaiden juurialueiden muutoksia. Hammastarkastuksen ja -röntgenkuvien perusteella varataan tarvittaessa aika jatkokäynnille, jolloin poistetaan hampaat, jotka voivat aiheuttaa eläimelle kipua tai ylläpitävät tulehdusta suussa.

Eläimelle voi varata myös suoraan ajan hampaan poistoon, mikäli toinen eläinlääkäri on havainnut tarkastuksessaan hampaan, jonka poistoa suosittelee. Loimessa on käytössä hammasporayksikkö, joka mahdollistaa myös suurten poskihampaiden kirurgisen poiston.

Sekä hammaskivenpoistot että hampaiden poistot suositellaan tehtävän inhalaatioanestesiassa, jolloin eläimelle asennetaan intubaatioputki, jonka kautta nukutusainetta annostellaan. Inhalaatioanestesia pienentää riskiä anestesian aikaisille komplikaatioille. Hammaskivenpoistoa ei voi suorittaa hereillä olevalle eläimelle. Hereillä tehtäviä hammaskivenpoistoja voidaan verrata hampaiden pesuun, jolloin vain hampaan näkyvä ulkopinta päästään puhdistamaan, mutta tärkein osa, ientasku, sekä hampaiden sisäpinta jää puhdistamatta.

Miten hammastoimenpiteisiin valmistaudutaan?

Ennen hammastoimenpidettä koiraa tulisi pitää paastolla 10-12 tuntia, kissoilla riittää 6-8 tuntia. Kaneja tai jyrsijöitä ei paastoteta ennen anestesiaa ja mukaan olisi hyvä varata eläimelle mieleistä syötävää, jotta sitä voidaan tarjota heti sen herättyä toimenpiteestä. Mikäli eläimellä on jokin lääkitystä vaativa perussairaus (esimerkiksi sydämen vajaatoiminta), olisi siitä hyvä mainita ajanvarauksen yhteydessä.

Mitä hammastoimenpiteet maksavat ja mistä hinta koostuu?

Hammastoimenpiteiden hinta vaihtelee siihen käytetyn ajan ja suussa tehtyjen toimenpiteiden määrän mukaan. Hampaiden kunnon arviointi, röntgenkuvien tulkinta ja hampaiden poistotekniikka vaatii eläinlääkäriltä erityistä perehtyneisyyttä, jatkuvaa kouluttautumista sekä tietojen päivittämistä. Turvallinen nukutus edellyttää hoitajan suorittamaa anestesiavalvontaa koko toimenpiteen ajan. Lisäksi inhalaatiolaitteisto, hammasröntgen sekä kirurgisien poistojen vaativa laitteisto ovat kalliita investointeja ja vaativat säännöllistä huoltoa. Nämä kuluerät joudutaan huomioimaan eläimelle tehdyn hammashuollon hinnoissa.