Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Röntgentutkimukset


Tilava röntgenhuone entisessä pankkiholvissa

Minkälaisia röntgentutkimuksia Loimessa tehdään?

Röntgentutkimuksilla saadaan tietoa sekä luustosta että pehmytkudoksista. Kuvista voidaan etsiä syytä esimerkiksi ontumalle, selkäkivuille tai hengitysvaikeuksille. Röntgenkuvissa voidaan nähdä virtsa- tai munuaiskiviä tai viitteitä suoliston vierasesineestä. Tiineen nartun vatsaontelon röntgenkuvasta voidaan laskea syntyvien pentujen lukumäärä.

Loimessa tehdään virallisia lonkka-, kyynär- ja selkäkuvauksia.

Hammasröntgenkuvauksilla saadaan tietoa hampaiden juurialueiden muutoksista. Kuvauksissa voidaan nähdä esim. tulehduksen aiheuttamaa luukatoa juuren ympärillä tai hampaiden syöpymämuutoksia. Hampaan poiston jälkeen röntgenkuvalla varmistetaan, että poistetun hampaan juuri on saatu kokonaisuudessaan pois. Hammasröntgenkuvaukset antavat tärkeää tietoa arvioitaessa hampaiden poistotarvetta. Joskus röntgenkuvissa saatetaan nähdä voimakkaita muutoksia juurialueella, vaikka hampaan kruunuosa näyttäisi normaalilta. Tästä syystä suosittelemme hammasröntgenkuvauksia hammaskiven poiston yhteydessä.

Miten tutkimuksiin valmistaudutaan?

Eläimet rauhoitetaan usein röntgentutkimuksia varten, etenkin silloin, jos kuvia tarvitaan useita eri suunnista tai kuvausasennot ovat eläimelle hankalia. Rauhoitusta varten eläintä tulisi paastottaa ennen toimenpidettä (aikuiset koirat 8-10 tuntia, kissat 6-8 tuntia, pennut 1 h/ikä kk). On kuitenkin tilanteita, jolloin kuvaukset pyritään suorittamaan hereillä (esim. huonokuntoinen eläin, tiine eläin tai kun suoritetaan suoliston varjoainekuvaus). Paaston tarve ennen röntgenkuvausta on hyvä varmistaa klinikalta ennen röntgenkuvaukseen tuloa.

Virallisia kuvauksia varten (lonkka-, kyynär- ja selkäkuvat) koirat rauhoitetaan aina. Lausunnon saamista nopeuttaa etukäteen Kennelliitolta tilattu röntgentutkimuslähete, joka löytyy osoitteesta https://www.kennelliitto.fi/tilaaterveystutkimus

HUOM! Kaneja ja jyrsijöitä ei tule paastottaa ennen rauhoitusta. Mukaan on hyvä varata sellaista ruokaa, mitä lemmikki on tottunut syömään, jotta mahdollisen rauhoituksen jälkeen voidaan sille tarjota heti ravintoa.


Mitä röntgentutkimus maksaa ja mistä hinta koostuu?

Röntgentutkimuksen hinta vaihtelee siihen käytetystä ajasta ja tarvittavien kuvien määrästä riippuen. Eläinlääkäri ja hoitaja suorittavat yleensä kuvaukset yhdessä, mutta joissain tapauksissa voidaan eläimen omistaja ottaa mukaan kiinnipitoavuksi. Kuvien tulkinta vaatii eläinlääkäreiltä perehtyneisyyttä ja jatkuvaa kouluttamista sekä tietojen päivittämistä. Röntgenlaite on kallis investointi ja vaatii säännöllistä huoltoa. Röntgenlaite vaatii myös säännölliset STUK:n maksulliset tarkastukset, sekä nimetyn ulkopuolisen säteilyturvallisuusasiantuntijan. Nämä kuluerät joudutaan huomioimaan eläimelle tehdyn röntgentutkimuksen hinnoissa.