Puhelin  010 505 6750
Sähköposti  info@loime.fi

Ultraäänitutkimukset

Minkälaisia ultraäänitutkimuksia Loimessa tehdään?

Ultraäänitutkimuksella tutkitaan lähinnä pehmytkudoksia. Sillä voidaan arvioida elinten kokoa, kudosten rakennetta ja etsiä merkkejä erilaisista sairauksista. Yleisimpiä syitä suorittaa eläimelle ultraäänitutkimus ovat erilaiset virtsavaivat, kohtutulehdusepäilyt sekä ruuansulatuskanavan vaivat (närästys, ripuli, oksentelu). Ultraäänitutkimuksella voidaan lähteä etsimään syytä esimerkiksi kohonneille maksa-arvoille tai tulehdusarvoille tai selvitellä syytä epämääräisille oireille (vaisuus, väsymys).

Sydämen ultraäänitutkimuksen yleisin tarkoitus on selvittää, onko eläimellä sellaista sydänsairautta, joka vaatisi sydänlääkityksen aloittamisen. Yleensä eläimellä on tällöin kuultu sivuääni sydämessä tai eläimellä on oireita, jotka voisivat viitata sydämen vajaatoimintaan (esim. yskä, väsyminen lenkeillä).


Miten ultraäänitutkimuksiin valmistaudutaan?

Ennen laajaa vatsaontelon ultraäänitutkimusta eläintä tulisi pitää paastolla 10-12 tuntia (kissoilla riittää 6-8 tuntia). Laajoihin tutkimuksiin eläin yleensä rauhoitetaan. Mikäli tarkoituksena on tutkia lähinnä virtsateitä, olisi hyvä, että koiraa pidettäisiin virtsaamatta vähintään muutama tunti ennen toimenpidettä.

Sydämen ultraäänitutkimukset tehdään yleensä hereillä olevalle potilaalle. Kissat saatetaan kevyesti rauhoittaa, joten tutkimukseen kannattaa varautua paastottamalla kissaa 6-8 tuntia ennen toimenpidettä.


Mitä ultraäänitutkimus maksaa ja mistä hinta koostuu?

Ultraäänitutkimuksen hinta vaihtelee paljon siihen käytetyn ajan ja tutkimuksen vaatiman eläinlääkärin perehtyneisyyden mukaan. Ultraäänitutkimuksiin perehtyminen vaatii eläinlääkäriltä säännöllistä lisäkouluttautumista. Yleensä ultraäänitoimenpiteeseen tarvitaan myös hoitaja eläinlääkärin avuksi, joko avustamaan potilaan kiinnipitämisessä tai valvomaan rauhoitetun eläimen vointia. Tarkat ultraäänitutkimukset vaativat korkealaatuisen laitteiston ja sen huollon, mikä vaikuttaa myös osaltaan ultraäänitutkimuksen hintaan.

Laajoihin vatsaontelon ultraäänitutkimuksiin varataan yleensä 1,5 tunnin ajanvaraus, mutta itse toimenpide ei välttämättä kestä niin pitkään. Tutkimuksen jälkeen eläinlääkäri saattaa käydä vielä läpi ottamiaan ultraäänikuvia, tehdä mittauksia ja verrata niitä kirjallisuuden viitearvoihin. Tutkimusten perusteella eläinlääkäri suunnittelee potilaalle jatkohoidon tai lisätutkimusten tarpeen. Mikäli tutkimus vaatii eläimen rauhoituksen, eläin on vastaanotolla niin pitkään, kunnes herää toimenpiteestä.