AJANKOHTAISTA

Ajankohtaista Loimella

 

Lue täältä uusimmat tiedotteemme.

Arkisto

 

16.5.2019

loime.fi

Koiran synnytys

Ensisynnytys on sekä koiralle että omistajalle jännittävää aikaa. Jotta emä ehtii sopeutua synnytysympäristöön ajoissa, on hyvä siirtyä paikalle noin kaksi viikkoa ennen synnytystä. Tilan on hyvä olla valoisa, mutta tarvittavissa pimennettävissä, vedoton, puhdas ja rauhallinen. Tilassa on hyvä olla emälle ”pesä” mihin vetäytyä.

Emän synnytyksen käynnistymisen ensimerkkeihin kuuluu ruumiinlämmön lasku. Lasku tapahtuu yleensä 1-3 päivää ennen synnytystä. Usein lämpö laskee lopullisesti alle 37 asteen, mutta voi sahailla 37-38 välillä muutamia vuorokausia ennen synnytystä. Jotta lämmön muutos havaitaan, on hyvä aloittaa lämmönmittaukset ajoissa ja jatkaa mittauksia säännöllisesti synnytykseen asti.  Kun lämpö nousee takaisin normaaliin, ensimmäisen pennun tulisi syntyä 12 tunnin sisällä.

Pennun synnytys voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: avautumiseen (6-12h), työntövaiheeseen (6-8h) ja jälkeisten vaiheeseen. Avautumisvaihe kestää yleensä ensisynnyttäjillä kauemmin kuin aiemmin synnyttäneillä. Synnytyksen ajaksi emä tulee jättää pääosin rauhaan. Narttu voi levätä useita tuntejakin pentujen välillä ilman supistuksia. Mikäli synnytys ei tunnu etenevän, emää voi koettaa kävelyttää. Myös ruokaa ja vettä on hyvä olla tarjolla synnytyksen ajan. Emää autetaan vain, kun näyttää että synnytys ei etene normaalisti. Kuitenkin pentujen hoitoa on hyvä avustaa, mikäli emä ei lähde hoitamaan pentuja itse. Syntymisen jälkeen pennut tulee pitää lämpimänä ja varmistaa, että ne alkavat imeä pian syntymisen jälkeen. Emä katkaisee usein itse pentujen napanuoran.

Eläinlääkäriin kannattaa hakeutua ajoissa, mikäli jokin asia synnytyksessä huolestuttaa. Kohtuullinen määrä vihreää eritettä takapäästä kuuluu normaaliin istukan irtoamiseen, mutta tämän jälkeen pennun tulee syntyä pian. Mikäli nartun yleiskunto heikkenee tai se vaikuttaa kovin kivuliaalta tai voipuneelta, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Muita syitä eläinlääkäriin hakeutumiseen ovat muun muassa, jos nartun ruumiinlämpö laskee ja nousee uudelleen ilman että synnytys käynnistyy, sikiönesteitä vuotanut 2-3h  tuntia aiemmin, mutta työntöpolttoja ei havaita, tehokkaita työntöjä on ollut yli 20min ilman pennun syntymistä, heikkoja työntöjä jatkunut 2-4 tuntia ilman pennun syntymistä, tai jos pentujen väli venyy yli 6 tuntiin.

ELK Anu Mäkelä 10.5.2019

 


« Takaisin