HÄTÄTAPAUKSET
Hätätapauksia ovat mm. auton alle jääneet eläimet, akuutista myrkytyksestä kärsivät eläimet, käärmeenpuremat jne.
Hätätapaukset pyrimme hoitamaan ilman ajanvarausta jos muut meneillään olevat hoitotoimenpiteet sen vain sallii. Näissä tapauksissa on tärkeää antaa oikeanlainen ensiapu niin pian kuin mahdollista.
Hätätapaus vaatii välitöntä hoitoa. Jos eläimesi esimerkiksi hengittää vaikeasti, vuotaa runsaasti verta, sillä on voimakkaat kivut, pitkään jatkunut (yli 10 min) tai tiheästi uusiutuva epilepsiantyyppinen kohtaus tai se on muuten tiedoton, kyse on hätätapauksesta. Virtsatietukos, kohtutulehdus tai muu yleistynyt tulehdus voi aiheuttaa myrkytystilan, joka vaatii välitöntä eläinlääkäriapua. Käärmeenpurema, ksylitoli, suklaa, lääkeaineet ja rotanmyrkky voivat aiheuttaa eläimelle henkeä uhkaavan myrkytyksen. Tarvitset eläimellesi mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriapua, kun synnytys ei etene tai jos eläimellä on voimakkaat ruuansulatuskanavan tukos- ja kiputilaoireet.
Pysy rauhallisena – anna ensiapu – soita eläinlääkärille saadaksesi tarkemmat ohjeet!
Eläin ei hengitä: anna tekohengitystä eläimen sierainten kautta 15-20 puhallusta/min
Sydän ei lyö: paineluelvytys 100 painallusta/min, jatka tekohengitystä ja painelua: 2 puhallusta/30 painallusta
Eläin vuotaa verta: pyri tekemään paineside haavan päälle. Jos sidetarpeita ei ole lähettyvillä, sitoa voi lakanan, verhon tai pyyhkeen suikaleella. Siteen alle asetetaan tiiviisti sidetaitoksia tai taiteltua kangasta, vastapaineeksi.
Eläimellä on epilepsiakohtaus: nosta eläin lattialle (jossa se luultavasti jo onkin), jotta se ei putoa ja loukkaa itseään. Kohtauksia ei pysty lopettamaan ilman lääkityksiä. Mikäli kohtaus jatkuu pitkään tai niitä tulee useampi peräkkäin, eläin tarvitsee pikaisesti eläinlääkäriapua. Mikäli kohtauksia esiintyy harvakseltaan, varaa normaali vastaanottoaika eläinlääkärin tutkimuksiin. Huomioi, että eläin on tiedoton epilepsiakohtauksen aikana. Tämän takia suojaa itsesi mahdollisilta puremilta.
Myös kivulias eläin saattaa purra; opettele tekemään kuonoside suojataksesi itsesi eläimen siirtelyjen ja kuljetusten aikana.
Pidä aina päivystävän eläinlääkärin ajantasainen puhelinnumero saatavilla!
Klinikkamme ollessa suljettuna, kuntien ympäristötoimen päivystävä eläinlääkäri palvelee seuraavissa numeroissa:
Lappeenrannan seudun ympäristötoimen (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari) päivystävän eläinlääkärin tavoittaa numerosta: 0600 17070 klo 16-08 ja viikonloppuisin/pyhäisin.
Imatran seudun ympäristötoimen (Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti, Parikkala ja Kyläniemi) päivystävän eläinlääkärin tavoittaa numerosta: 0600 16090