Standertskjöldinkatu 1, 53200 Lappeenranta 010 505 6750 info@loime.fi
Standertskjöldinkatu 1, 53200 Lappeenranta 010 505 6750 info@loime.fi

Ohjeet

Leikkaukseen valmistautuminen

Turvallisen anestesian takaamiseksi koiria paastotetaan 10-12 tuntia, kissoja 6 tuntia ennen toimenpidettä. Vettä saa olla saatavilla. Huomioithan, että pienten pentujen paaston tulee olla lyhyempi. Tarkemmat ohjeet saat suoraan klinikaltamme.


Mikäli eläimen kunto sallii, se kannattaa ulkoiluttaa ennen leikkausta rakon ja suoliston tyhjentämiseksi. Jos jyrsijä tai jäniseläin nukutetaan, varaa sille matkaan jotain tuttua purtavaa, jota se voi alkaa nakertaa herätessään klinikalla. 


Verinäytteenottoon valmistautuminen

Ennen verinäytteenottoa eläintä yleensä paastotetaan. Koirien paaston pituus on 10-12h, kissoilla 6h. Huomioithan, että pienten pentujen paaston tulee olla lyhyempi. Tarkemmat ohjeet eri tilanteiden varalta (tauti- ja lääkitysseurannat) on syytä varmistaa aikaa varattaessa.


Röntgen- ja ultraäänikäynnille valmistautuminen

Jos eläin joudutaan rauhoittamaan tutkimuksia varten, sitä paastotetaan. Ruokapaasto on suositeltavaa myös ennen vatsaontelon alueen röntgen- ja ultraäänitutkimusta. Lisäksi eläintä on hyvä käyttää tarpeilla ennen tutkimuksia. Virtsarakon ultraäänitutkimuksissa rakossa toivotaan kuitenkin olevan reilusti virtsaa.


Virtsanäytteenotto ja toimittaminen tutkimuksiin

Virtsan tulisi olla rakossa vähintään neljä tuntia seissyttä. Usein tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos eläimellä on lisääntynyt virtsaamistarve. Virtsanäyte tulisi olla klinikalle tuotaessa mahdollisimman tuoretta, tarvittaessa säilyttäkää näyte jääkaapissa (max. 3h) ennen klinikalle tuloa.

 

Ulkoiset sukupuolielimet puhdistetaan, mikäli mahdollista suihkuttelemalla, ja kuivataan hyvin. Vapaasti laskettu näyte otetaan puhtaaseen purkkiin mielellään keskivirtsasta. Apuna voi käyttää hyvin puhdistettua teräskauhaa. Näyte jäähdytetään jääkaapissa ja toimitetaan mahdollisimman nopeasti klinikalle tutkittavaksi.

 

Kissalta näytteen saaminen voi olla vieläkin haastavampaa. Apuna voi kokeilla käyttää hiekkalaatikkoon laitettua tuorekelmua, josta näyte imetään steriiliin ruiskuun tai kaadetaan puhtaaseen näytteenottoastiaan.

 

Koska vapaasti lasketun virtsanäytteenottoon ja tulkintaan sisältyy runsaasti virhelähteitä, eläinlääkäri voi päätyä suosittelemaan näytteenottoa punktiolla suoraan rakosta. Äkillisistä  tulehdusoireita kärsiviltä eläimiltä, näyte kannattaa kuitenkin aina pyrkiä ottamaan vastaanotolle tultaessa.


Ulostenäytteenotto ja toimittaminen tutkimuksiin

Pieneläimet

 

Kerää purkkiin tai muovipussiin ulostetta kolmelta eri ulostuskerralta, mieluiten kahden eri päivän aikana. Osanäytteet voi yhdistää tai ottaa omiin purkkeihinsa. Jäähdytä näytteet jääkaappilämpötilaan tai toimita viiveettä tutkittavaksi klinikalle. Muista merkitä näyteastiaan eläimen nimi ja näytteenottopäivämäärä.

 

Näytteet voi myös lähettää postitse. Tällöin näytteiden jäähdyttäminen on erityisen tärkeää kuin myös, että näytteet lähetetään alkuviikosta, viimeistään keskiviikkona, etteivät ne jää postiin viikonlopuksi. Huomioi Postin pakkaus- ja lähetysohjeet eläinperäisten näytteiden osalta.


Lampaan papananäytteenotto ja toimittaminen tutkimuksiin

Yksittäisen ripuloivan lampaan näyteeksi riittää noin ruokalusikallinen ulostetta.

 

Katras- tai ryhmäkohtaiset näytteet suositellaan otettavaksi seuraavista eläinryhmistä (6-10 näytettä / ryhmä):


1. Karitsoineista, erityisesti nuorista uuhista, ennen laitumelle laskua. 
2. Karitsoista 3-4 viikon kuluttua laitumelle laskun jälkeen.
3. Tarvittaessa (jos aiemmat tutkimukset antavat aihetta tai puhdasta laidunta ei ole tarjota) karitsoista tämän jälkeen kuukausittain laidunkauden ajan.

 

HUOM! Tilakohtainen näytteenottosuunnitelma voi poiketa/tarkentua loishäätösuunnitelmassa.

 

Näytteeksi otetaan noin yksi ruokalusikallinen (1-2 rkl) papanoita suoraan peräsuolesta tai juuri ulostettuja papanoita kertakäyttöhansikkaaseen tai muovipussiin. Pussiin merkitään eläimen tunnistetiedot.

 

Pakkaa näytteenottopussit vielä yhteen muovipussiin ja sulje pussi hyvin. Jäähdytä jääkaappilämpötilaan.

Postita alkuviikosta lähetyspakkauksessa esitietolomakkeen kanssa.Eläinklinikka Loime
 Standertskjöldinkatu 1, 53200 Lappeenranta
 010 505 6750
 info@loime.fi